Je bent Brabantse of je bent het niet. Geboren uit twee lantaarnpalen in dezelfde straat, zoals mijn vader later lachend zou vertellen. In een piepklein dorp vlakbij de Belgische grens. Met tientallen ooms en tantes van beide kanten en neven en nichten in overvloed, ben ik inmiddels al meer dan vijftig jaar dankbaar deel van een groter Brabants geheel.
Want Brabant staat voor mij gelijk aan genieten met de grote zachte G. Gastvrij, gemoedelijk en bourgondisch. "Ik ben gewoon anders". Ik heb het vaak geroepen als ik in het buitenland weer eens verlangde naar een ongecompliceerde, vrolijke avond op café, een zoete inval met een grote pan soep op tafel of juist urenlang gezellig tafelen. 'Wij Brabanders' houden nu eenmaal van lekker eten en drinken in goed gezelschap. En nog beter wordt het als dat 'goei eten' ook nog eens van heel dichtbij komt.
Boerderijwinkel off- en online
Het is er een komen en gaan van klanten in de boerderijwinkel De Walhoeve in Goirle. Mijn ogen glijden nieuwsgierig langs lokaal gebrouwen biertjes, ambachtelijk gemaakte confituren, heerlijke kazen en andere zuivel rechtstreeks van de koe, de geit of de waterbuffel, knetterverse groenten en fruit, noten, een vitrine vol met salades, worsten en de prachtigste stukken vlees. Zo´n ruim lokaal assortiment heb ik nog niet eerder op één plek gezien. Hoe mooi, denk ik, als je hier geweest bent, hoef je dus niet meer ook nog langs de supermarkt.
Misschien wel de grootste boerderijwinkel van Nederland
Boer Corné is er maar wat trots op. Wat 12 jaar geleden al begon met een hoekje achter in de stal, is uitgegroeid tot misschien wel de grootste boerderijwinkel van Nederland. Slim bekeken van boer Corné want samen met een aantal compagnons met wie hij dezelfde visie deelt, is er nu ook een online boerderijwinkel: Brabants Streekgoed. Ook hier vind je inmiddels lokale producten van bijna 40 boeren 'van om de hoek'. De kracht van samenwerken.
Lees hier meer over Brabants Streekgoed.
Mysterybox vol producten van Brabantse bodem
Voor mij staat er een mysterybox klaar vol producten van Brabantse bodem. Ik zie al gelijk de prachtige venkel, ('hoe leuk') winterpostelein, kakelverse eitjes, een heel mooi stukje rundvlees, waterbuffel mozzarella, een waanzinnig lekkere kaas.... dit gaat helemaal goed komen!
Ik ging met deze producten aan de slag en heb 3 amusehapjes uitgewerkt (1 vega, 1 vlees en 1 vegan) ter inspiratie zodat je tijdens de feestdagen ook thuis kunt genieten van het nieuwe bourgondisch in Brabant.
En dat zit zo... de Brabantse Foodalliantie stimuleert het produceren van gezonder en duurzamer voedsel. Met een speciale 'BrabanDISH' campagne, waarvoor er zelfs een speciaal bordje is ontworpen, geven ze ons een liefdevol duwtje in de rug.
Ons inspireren eens wat vaker voor plantaardig en voor dichtbij te kiezen. De mooiste voedselmakers zitten namelijk gewoon bij je om de hoek! Het speciale bordje is helemaal gemaakt van papierpulp en reststromen van lokale ingrediënten zoals schillen van suikerbieten en uien, dus ook over het niet onnodig verspillen van voedsel is nagedacht. Een topidee van de jonge kunstenares Marijke Remmers!
3x Brabants genieten - Bekijk de recepten:
De duizenddagen kaas van De Ruurhoeve, gemaakt met verse melk van eigen koeien en na het zouten ook nog eens 3 jaar natuurlijk gerijpt op houten planken, is ook niet ontkomen aan een plekje in een gerecht. Te lekker! Weliswaar niet op een BrabanDISH bordje, maar in een zogenaamde ramekin, want samen met de Griekse stijl yoghurt en de verse eieren veranderde ik deze kaas in een luchtige kaassoufflé. En diezelfde yoghurt, zo zacht en lekker, is hier thuis, in combinatie met een zelfgemaakt mayonaise en een beetje knoflook, inmiddels ook al een keer verdwenen in een waanzinnig lekkere salade dressing.
Enfin, wat ik je eigenlijk wil zeggen is hoe mooi het kan zijn om tijdens, maar zeker ook na de feestdagen, gerechtjes te kunnen serveren bij de borrel of aan de keukentafel, met een goed en eerlijk verhaal. Met een verhaal over makers uit jouw dorp, of van net om de hoek. Over makers die elke dag weer met liefde, kennis en lef werken op de plek waar hun roots liggen. We kunnen het allemaal hebben over de korte keten, lokaal kiezen, CO₂-uitstoot en footprint, of je kunt er gewoon iets aan doen.