Voedselbossen in Brabant

Door: Redactie | Leestijd: 3 minuten
  • Voedselbos in Brabant

Brabant koploper in voedselbossen

Een voedselbos bestaat uit permanente gewassen zoals bomen, planten, struiken en bodembedekkers die elkaar ondersteunen en een diversiteit aan eetbare producten leveren. Voedselbossen bevorderen de biodiversiteit en verbeteren de bodemstructuur- en vruchtbaarheid. Ze vormen een duurzaam en veerkrachtig ecosysteem doordat ze natuurlijke processen nabootsen. Een voedselbos is een vorm van toekomstbestendige landbouw.

Waarom voedselbossen?

Voedselbossen spelen een cruciale rol in het verduurzamen van onze voedselproductie. Dat is om verschillende redenen belangrijk voor een toekomstgerichte voedselproductie:

  1. Duurzaamheid: Voedselbossen hebben weinig externe inputs nodig. Ze vragen geen kunstmest, pesticiden of zware machines, waardoor ze minder schadelijk zijn voor het milieu.
  2. Biodiversiteit: In een voedselbos werken verschillende planten, bomen en dieren samen in een complex ecosysteem. Dit bevordert de biodiversiteit, die essentieel is voor een gezonde natuur en ons voortbestaan.
  3. Bodemverbetering: De bodem in een voedselbos raakt niet uitgeput, omdat het systeem natuurlijk wordt opgebouwd en afgebroken. Dit zorgt voor vruchtbare grond op de lange termijn.
  4. Klimaatadaptatie: Voedselbossen slaan CO₂ op in de bodem en in planten. Ze helpen daarmee de opwarming van de aarde tegen te gaan en dragen bij aan een stabieler klimaat.

Fruitz For Life

Lees hier bijvoorbeeld over een initiatief van Sjef van Dongen van Fruitz For Life die samen met zes andere agrariërs een voedselbos bij De Mortel gaat aanleggen.

Voedselbos Woest

Dit mooie burgerinitiatief laat zien dat het kán: voedsel verbouwen, recreëren, bio-diversiteit verhogen én de bodem verbeteren. De mensen achter Woest willen dat zoveel mogelijk mensen dit zelf kunnen ervaren, dus daarom is Woest een openbaar voedselbos. Jong en oud kunnen zelf zien, proeven en ervaren dat dit óók een manier is om je voedsel te verbouwen. Samenwerken met en gebruik van de natuur staat hier voorop. 

Den Food Bosch

Een divers en zelfvoorzienend ecosysteem

Een divers en zelfvoorzienend ecosysteem

In Den Food Bosch wordt op zo'n 2 hectare grond gewerkt aan een gezonde, biodiverse omgeving. Het voedselbos bestaat uit verschillende lagen van planten en bomen, net als in een natuurlijk bos. Deze lagen bestaan uit hoge bomen (zoals fruit-en notenbomen), struiken (zoals bessenstruiken), klimplanten, kruidachtige planten, bodembedekkers en wortelgewassen. Door deze lagen slim te combineren, wordt er een ecosysteem gecreëerd waarin planten elkaar versterken en de bodem vruchtbaar blijft zonder kunstmatige bemesting.

Oogst
Den Food Bosch levert een grote diversiteit aan gezonde producten. Ieder jaar zijn er meer soorten te oogsten, en nemen de opbrengsten toe. Deels gaan die naar lokale restaurants en deels verwerken ze de oogst zelf. Het voedselbos levert niet alleen voedsel zoals fruit, noten, kruiden en groenten, maar biedt ook een plek voor allerlei soorten insecten, vogels en andere dieren. Hierdoor draagt het bij aan biodiversiteit en een gezonde bodem.

Rondleidingen
Naast het telen van voedsel richt Den Food Bosch zich ook op educatie. Ze organiseren rondleidingen, workshops en lezingen om mensen bewust te maken van duurzame voedselproductie en het belang van biodiversiteit. Zo leren bezoekers hoe een voedselbos kan bijdragen aan de oplossing van actuele problemen zoals klimaatverandering, uitputting van de bodem en verlies van biodiversiteit.

Scroll terug naar boven